Enklare export till Norge: “Behöver inte oroa oss”

Tullregler gör varuexporter till Norge krångliga och tidskrävande.
WILO Nordic använder därför DHL Freights unika lösning till Norge.
– Leveranstiden från Växjö till Oslo är endast en dag, säger logistikchefen Caroline Andersson.

Så får du hjälp med tullen – läs mer

Trots att vi är grannar måste alla varor från Sverige till Norge förtullas, detta eftersom Norge inte är med i EU. Processen drar gärna ut på både tid och tålamod. WILO Nordic, en av världens ledande tillverkare av pumpar och pumpsystem inom cirkulation och avlopp, skickar därför sina varor med DHL Freight – vilket förenklar exporten västerut:

– Vi har fått mycket hjälp av DHL Freight kring hur vi ska hantera sändningarna och tullen till Norge, berättar Caroline Andersson.

Företaget skickar både paket och pallar via DHL Freight och använder då en kombination av DHL Paket Export, DHL Euroconnect och tulltjänster till Norge. Då WILO dagligen exporterar ett stort antal sändningar och har god kontroll på sina processer erbjuder DHL Freight dem en samförtullningslösning:

– Det innebär att tulladministrationen samkörs för samtliga sändningar istället för att administrera varje enskild sändning separat, kallat Clearance Package. När tulladministrationen är klar körs dagens paket och pallar direkt över gräns till Oslo och inte via terminal i Sverige. Det gör att kunderna i Oslo-området får sina varor redan dagen efter, vilket är en dag tidigare än normalt.

Att DHL Freight, i detta fall via partnern Gerlach, ansvarar för pappersarbetet vid gränsen har bara fördelar menar Caroline:

– Då vet vi att tulladministrationen blir rätt och behöver inte oroa oss över att godset fastnar i tullen. Vi ville ha en enkel och smidig lösning som vi och våra kunder kan lita på och har därför tagit hjälp av DHL Freight, säger hon och fortsätter:
– Mitt råd till dig som ska starta upp leveranser till Norge är att ha alla dokument och information rätt innan ni startar. Det kan annars bli både kostsamt och medföra långa leveranstider om godset fastnar i tullen.

Tidigare har WILO Nordic haft lagerverksamhet både i Finland och Norge och Sverige. Idag ligger centrallager och huvudkontor i Växjö. Detta har möjliggjort att WILO:s produktion i Tyskland har ökat leveranserna till vårt nordiska lager till tre gånger i veckan:

– Vårt största fokus är att leverera en hög servicegrad och få fram våra leveranser på rätt plats och i rätt tid till våra kunder, oavsett vilket land och plats vi levererar till. Flytten har gett oss ännu bättre förutsättningar att lyckas med det.

Caroline Anderssons bästa råd innan ni exporterar till Norge:

✓ Skriv kontrakt där det tydligt framgår vad som sker och vem som ansvarar för vad.
✓ Skynda långsamt, ta reda på alla fakta och stressa inte fram leveranserna.
✓ Ha full koll på dokumenten och vem ska som ha vilken information.
✓ Förankra med dina kontaktpersoner innan ni drar igång.
✓ Se till att ha alla manualer på plats.
✓ Den administration som ni behöver göra själva, gör den rätt.
✓ Smyg igång och testa med några paket innan ni kör igång för fullt, utvärdera.
✓ Ta hjälp av experter i uppstarten, när ni i varma i kläderna kan ni plocka hem de delar som ni känner er trygga med.

Boka transport med DHL Freight – inklusive tull

Produktion: Bonnier News Brand Studio