Det här händer med ett barn som har en frånvarande pappa

Att bli lämnad av en förälder sätter självklart sina spår. Barn som växer upp utan sin pappa får ofta svårt att skapa trygga relationer som vuxna, enligt en ny studie.

Erbjudande just nu: Prova C More helt kostnadsfritt. Läs mer här.

 

Relationen mellan en far och en dotter är speciell. Uttrycket ”pappas flicka” är vedertaget av en tydlig anledning: När bandet mellan en pappa och hans flicka bryts – eller inte knutits tillräckligt hårt – får det konsekvenser.

 

I tv-serien Farang får vi se prov på hur starkt anknytningen är mellan pappa och dotter. Efter ett uppmärksammat bankrån flyr nämligen huvudpersonen Rickard, spelad av Ola Rapace, Sverige och lämnar sin familj bakom sig. Tio år senare lever han i Thailand med ett pris på sitt huvud. Då söker plötsligt dottern Thyra upp honom. Thyra är nu 15 år och vill återförenas med sin far – men går det?

 

Måste inse att barnet drabbas

EvaMari Eneroth-Säll, legitimerad psykoterapeut, menar att det är avgörande om pappan i fråga har tagit in vad han faktiskt har gjort.

– Om han, under tiden han varit ifrån sitt barn, har insett vad han har gjort mot barnet – att det drabbats och han känt skuld kring det. Att han helt enkelt förstått att hans handlingar påverkar hans barn och försöker förändra sitt sätt att vara utifrån det.

 

Att ha en frånvarande förälder innebär att något grundläggande fattas.

– Men om han från början var en frånvarande pappa och mamman lever i ett starkt nätverk med släkt och vänner och med andra vuxna manspersoner som är trygga – då kan pappans frånvaro få en något mindre betydelse, säger EvaMari.

 

Svårare skapa trygga förhållanden

I en stor amerikansk studie, publicerad hösten 2016*, ville forskarna ta reda på hur man präglas av att ha en frånvarande far. I undersökningen deltog 10 000 personer som vuxit upp helt eller delvis utan sin pappa. Studien visar att personerna löpte en ökad risk att känna oro, aggressivitet och en känsla av övergivenhet. De hade också svårare att skapa trygga förhållanden som vuxna.

 

Barn behöver ständig uppmärksamhet och närvaro. Om en förälder är frånvarande gäller det att vara extra vaken kring barnets behov. Konsekvenserna kan nämligen visa sig på olika sätt och barnet behöver stabilitet.

 

”Då är det väldigt tufft”

– Har barnet möjlighet att få hjälp? Man måste visa att man förstår och bekräftar barnet, ta det på allvar. Det kan vara allt från terapi eller stöd i sitt nätverk, säger EvaMari Eneroth-Säll och fortsätter:

 

– Utsätts barnet för upprepade svåra separationer som att det rycks upp och flyttar flera gånger och börjar i nya skolor och klasser – då är det väldigt tufft för ett barn eller en tonåring. Det är något som många gånger inte uppmärksammas av de vuxna. Man bara inte förstår varför barnet inte vill gå till skolan eller drar sig undan.

 

Hur väl Ola Rapaces rollfigur Rickard klarar av att försonas med sin dotter ser du i C Mores nya originalserie Farang.

 

Erbjudande just nu: Prova C More helt kostnadsfritt. Läs mer här.

 

*I tidskriften ”Personality and Social Phychology Review.”

Om Farang


Farang är en originalserie från C More, regisserad av Erik Leijonborg. Rickard, spelad av Ola Rapace, lämnade sin familj och flydde Sverige efter ett uppmärk­sammat bankrån. Nu lever han med skyddad identitet i Thailand där han hankar sig fram som småkriminell.

 

Hans förflutna hinner ikapp honom när 15-åriga dottern Thyra, spelad av Louise Nyvall, söker upp sin far. Nu står han inför ett omöjligt val: Riskera sitt liv eller förlora kontakten med sin dotter. Farang har premiär den 9 mars på C More.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies