Återförenade efter sveket – så börjar ni om

Vad händer när en pappa väljer att lämna sin dotter för ett liv i laglöshet? Och hur hanterar man en möjlig återförening?

Tidsbegränsat erbjudande: Prova C More helt gratis.

 

I den nya svenska tv-serien Farang avlöser action och drama varandra med fokus på den komplicerade relationen mellan en frånvarande far och en tonårsdotter. Ett uppmärksammat bankrån får nämligen Rickard, spelad av Ola Rapace, att lämna sin familj och fly Sverige. Tio år senare bestämmer sig Rickards dotter Thyra, nu 15 år, att söka upp sin pappa som befinner sig i Thailand.

 

Vad gör egentligen en sådan situation med förhållandet mellan en far och dotter? EvaMari Eneroth-Säll, legitimerad psykoterapeut, menar att svårigheterna bottnar i hur det såg ut före försvinnandet.

– Men oavsett hur relationen sett ut tidigare så är ett försvinnande på det här sättet ett stort trauma och svek för barnet, som kan skada barnet på olika sätt.

 

Föräldrar kan vara ofrivilligt frånvarande

Men det finns fler nivåer än så; barn kan nämligen känna sig övergivna utan att en förälder gjort ett aktivt val att lämna sin familj.

– Om ett barns förälder blir allvarligt sjuk och tvungen att ligga på sjukhus en längre tid – då blir föräldern frånvarande och den ofrivilliga separationen drabbar även barnet. Samma gäller adopterade barn som kan känna sig övergivna trots att de har haft det bra med sina adoptivföräldrar. Övergivenhetskänslor som väcks av att tidigare ha blivit ”övergiven” av sina biologiska föräldrar, säger EvaMari.

 

Idealiserad bild av föräldern

Går det då att reparera en relation med så mycket svek i bagaget?

– Om åren isär har gjort att pappan i tv-serien känt skam och skuld och tagit in vad han faktiskt har gjort – då kan han börja bygga en tillit i relationen till dottern. Och visa för henne att han är en pålitlig och förutsägbar vuxen, säger EvaMari och fortsätter:

 

– För barnet som blir övergivet kan det ibland finnas en problematik med att man har en idealiserad och fantastisk bild av sin pappa. Oavsett hur det går när de möts så blir han i alla fall en verklig person som hon kan ta ställning till. Det hjälper att bearbeta – eller sörja.

 

Riskerar ett dubbelt svek

I tv-serien befinner sig alltså Rickard i Thailand där han hankar sig fram som småkriminell under skyddad identitet. När Thyra, spelad av Louise Nyvall, dyker upp ställs han inför ett svårt val: Avslöja vem han och riskera sitt liv för att återuppta relationen med sin dotter eller förlora henne igen.

 

Om föräldern, i en sådan situation, väljer att inte ge sitt barn den chansen till kontakt kan det få allvarliga konsekvenser som ett resultat av det dubbla sveket.

– En förälder är alltid en förälder oavsett om den lever med barnet eller inte. Ett barn förhåller sig alltid på något sätt till sina föräldrar, även om de inte ens vet vilka de är. Om man får ett nej i en sådan situation så kan barnet lägga skulden på sig själv som om det var fel på barnet självt

 

”Tonårstjejer behöver sin pappa”

Om barnet känner skuld och anklagar sig själv kan det ta sig uttryck i att barnet blir utåtagerande, självdestruktivt eller till exempel överdrivet hänsynstagande till andra på bekostnad av sig själv, förklarar EvaMari.

– Pappan är ju som man en förebild för henne och vad hon kan förvänta sig för bemötande av en man. Tonårstjejer behöver sin pappa och det är betydelsefullt hur de blir bekräftade – vad de får för utrymme i relationen till sin pappa. Det påverkar relationen till män senare i livet.

 

Hur väl Ola Rapaces rollfigur Rickard klarar av att försonas med sin dotter ser du i C Mores nya originalserie Farang.

 

Tidsbegränsat erbjudande: Prova C More helt gratis.

 

Om Farang


Farang är en originalserie från C More, regisserad av Erik Leijonborg. Rickard, spelad av Ola Rapace, lämnade sin familj och flydde Sverige efter ett uppmärk­sammat bankrån. Nu lever han med skyddad identitet i Thailand där han hankar sig fram som småkriminell.

 

Hans förflutna hinner ikapp honom när 15-åriga dottern Thyra, spelad av Louise Nyvall, söker upp sin far. Nu står han inför ett omöjligt val: Riskera sitt liv eller förlora kontakten med sin dotter. Farang har premiär den 9 mars på C More.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies