Allt fler svenskar med skyddad identitet

I nya tv-serien Farang lever Rickard, spelad av Ola Rapace, med falsk identitet och ett pris på sitt huvud.
Antalet svenskar med skyddad identitet har ökat med det tredubbla de senaste 20 åren. Vad kan ökningen bero på?

Erbjudande: Just nu kan du se Farang helt kostnadsfritt.

 

Den nya tv-serien Farang har många ingredienser: Drama, action, komplicerade relationer och mycket mer. Rickard, spelad av Ola Rapace, tvingas fly Sverige och lämna sin familj bakom sig efter att ha varit inblandad i ett uppmärksammat bankrån och vittnat mot sina kumpaner. Nu lever han i Thailand med ett nytt namn och ett pris på sitt huvud.

 

Allt fler svenskar lever med skyddad identitet. Antalet har ökat med hela 165 procent sedan 1993 då Skatteverket började föra statistik. Förra året var siffran uppe i 14 390 personer som lever med skyddade personuppgifter; cirka 60 procent var flickor eller kvinnor.

För 23 år sedan hade endast 4 703 personer skyddad identitet i Sverige.

 

Ibland skyddas hela familjen

Vad kan ökningen bero på? Det kanske inte finns ett självklart svar på den frågan, menar experter – men en bakomliggande orsak kan vara att klimatet i samhället faktiskt har hårdnat. En annan förklaring är att fler i dag känner till att det går att få skyddad identitet.

 

Att leva under hot i familjen, på jobbet eller i sin relation är något som är vardag för många. Även närstående kan drabbas, vilket kan leda till att hela familjer lever under skyddad identitet.

 

Ny identitet vid allvarlig hotbild

Det finns olika former av identitetsskydd, närmare bestämt tre. Den vanligaste sorten kallas sekretessmarkering, då folkbokföringsuppgifter tas bort från de offentliga registren. Det går även att flytta utan att skriva sig vid sin nya adress – och vid riktigt allvarliga hotbilder kan en person få använda en ny identitet.

 

Hur det går för Ola Rapaces rollfigur Rickard – som flytt till Thailand, där hans liv är i fara den stund hans verkliga jag avslöjas – ser du i C Mores nya originalserie Farang.

 

Erbjudande: Just nu kan du se Farang helt kostnadsfritt.

 

Om Farang


Farang är en originalserie från C More, regisserad av Erik Leijonborg. Rickard, spelad av Ola Rapace, lämnade sin familj och flydde Sverige efter ett uppmärk­sammat bankrån. Nu lever han med skyddad identitet i Thailand där han hankar sig fram som småkriminell.

 

Hans förflutna hinner ikapp honom när 15-åriga dottern Thyra, spelad av Louise Nyvall, söker upp sin far. Nu står han inför ett omöjligt val: Riskera sitt liv eller förlora kontakten med sin dotter. Farang har premiär den 9 mars på C More.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies