" />
Hela den här avdelningen är en annons

Spårade upp naziförbrytaren och fick honom hängd

Här är historien om två tyska mäns liv - en jude i landsflykt undan döden och en karriärist i nazismens organisation.

Författaren Thomas Harding fick av en slump höra talas om sin mormors brors äventyr som nazijägare efter kriget. Han grävde i arkiven och intervjuade släktingar. Hans bok Hanns och Rudolf har nu blivit en stor internationell framgång. Den är spännande och lärorik om en värld i Europa för inte så länge sedan.

 

Efter andra världskriget spårade Hanns, som judisk överlevare bosatt i England, upp den flyende chefen för utrotningslägret Auschwitz, överlämnade honom till myndigheterna som dömde honom till döden genom hängning. I Auschwitz hade mer än en miljon män, kvinnor och barn gasats ihjäl. Ett av historiens allra värsta krigsbrott. Rudolf Höss var chef för lägret och gömde sig på landsbygden efter krigsslutet tills Hanns Alexander hittade honom.

 

Hanns och Rudolf är en fascinerande berättelse om två tyska mäns liv – en jude i landsflykt undan döden och en karriärist i nazismens organisation. Bilder i boken visar hur Rudolf och hans familj levde ett i det närmaste idylliskt liv i chefsbostaden inne i utrotningslägret, samtidigt som de ohyggliga brotten mot mänskligheten pågick en bit bort från gräsmattan där barnen tumlade runt i sina lekar.

 

Efter krigsslutet hävdade alla nazichefer att man inte visste, eller i alla fall bara lydde order. Många ansvariga försökte gömma sig. Några tog livet av sig, andra kunde gripas och dömas i internationell domstol. Rudolf Höss klarade sig undan tills Hanns Alexander avslöjade var han gömde sig. Efter att ha gripit Höss levde han ett enkelt och vanligt liv i England.

 

Boken Hanns och Rudolf berättar parallellt om de två jämnåriga tyska männens olika liv, och hur deras vägar till slut korsades. Rudolf återfanns på en bondgård, misshandlades av uppretade människor och dömdes senare till döden. Hanns åkte hem till sitt liv i England och ville inte prata om sin jakt på mördaren. Thomas Hardings bok lyfter fram denna nutidshistoria i ljuset.

 

Den ställer också frågor om hur relativt normala människor kan ta arbete som går ut på att mörda miljontals andra. Höss gjorde som han blev tillsagd av nazi-Tysklands ledare. Han skötte det monstruösa utrotningsmaskineriet åt Heinrich Himmler och tycks inte ha lagt egna värderingar på detta. Inför internationella domstolen bekräftar han sakligt massmorden utan någon märkbar ånger. Hanns Alexanders judiska familj hade antagligen utplånats här, om de inte hunnit fly till England.

 

Här hittar du Thomas Hardings  ”Hanns och Rudolf : En tysk judes jakt på kommendanten i Auschwitz”

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication