" />
Hela den här avdelningen är en annons

Roxane: ”Jag klantar till det hela tiden”

När Roxane Gay var i tonåren tyckte hon att feminister bara var arga håriga kvinnor, som hatade sex och hatade män.
Men åren gick och hon började se orättvisor mellan kvinnor och män. Nu gör hon succé med sin bitska och roliga bok ”Bad Feminist”.

– Jag klantar till det hela tiden. Det är inte rättvist mot alla feminister att jag kallar mig för feminist, därför kallar jag mig dålig feminist, säger Roxane Gay.

– Jag är mänsklig. Jag är strulig och jag vill inte vara en förebild.

 

Sjunger sexistisk hiphop

Hennes favoritfärg är rosa, även om hon vet att svart är en coolare färg. Hon tittar gärna på romantiska filmer. Hon har ingen lust att ta över mäns traditionella sysslor i hemmet eller med bilen. Hon gillar hiphop och kan komma på sig själv att sjunga med i låtar trots att de sexistiska texterna ofta förhärligar kvinnoförnedring och därmed förringar hela hennes existens.

 

Ville vara modig

Uppväxten var trygg även om föräldrarna kom från Haiti och under de första åren i USA flyttade från plats till plats. Men när hon var tolv år förändrades livet i ett slag. Hon blev utnyttjad av killen som hon trodde var hennes pojkvän och hans kompisar i ett skjul ute i skogen. De höll henne kvar i timmar och sedan gick hon hem ensam.

Hennes föräldrar var stränga och hon ville vara en duktig flicka. Hon sa inte ett ord om vad hon hade varit med om.

Under en föreläsning på Ted Talks talar Roxane Gay om händelsen:

– Våldtäkten bröt ner mig. Jag var inte värd någonting. Killarna stal min röst. Men jag hittade min röst när jag skrev. Jag skrev mig själv tillbaka. Och jag ville vara modig så att andra kvinnor skulle kunna läsa och inse sitt värde.

– Många kvinnor är rädda för att kalla sig feminister. Jag önskar att vi alla kunde bli mer modiga.

 

Tillåtande feminism

Även om i Roxane Gay inte lever upp till rollen som den perfekta feministen så tycker hon att det är självklart att kvinnor ska tjäna lika mycket pengar som män och att kvinnor har rätt till sin kropp. Men hon vill vidga begreppet feminist och göra feminismen mer tillåtande. Man ska kunna vara feminist på olika sätt. Med den utgångspunkten diskuterar hon sexualitet, etnicitet, ras, klass och politik.

– Mina böcker ligger på topplistorna. Jag är docent – men inget av det spelar roll när det enda folk ser är en fet svart kvinna med tatueringar. I det här landet är folk rent oförskämda, de viskar, glor, sneglar på mig med avsmak, säger Roxane Gay i en stor intervju i Dagens Nyheter (11 oktober 2015).

 

Hyllad bok

Men inga sneda ögonkast kan stoppa Roxane Gay. Den hyllade boken ”Bad Feminist” innehåller texter med skarpa och ibland absurda iakttagelser om bland annat bantningsläger, våldtäktskultur, Scrabbleturneringar, tv-serier. När hon skriver om populärkultur som ”Hungerspelen”, ”Twillight”, ”Femtio nyanser av honom” så fokuserar hon på de bristfälliga, rentav skadliga, kvinnoskildringar, som vi så aningslöst konsumerar i musik, filmer och litteratur. Hon anser att män på höga chefspositioner som filmproducenter, tv-chefer, bokförläggare, mediechefer har makt och möjlighet att ändra på detta. Hon, om någon, kanske kan få dem att lyssna.

 

Här hittar du Roxane Gays ”Bad feminist”.

Roxane Gay är amerikansk skribent och författare och medverkar regelbundet i tidningar som New York Times och The Guardian. Hon är docent och undervisar i kreativt skrivande.

Hon föddes 1974 i Nebraska. Hennes föräldrar invandrade till USA från Haiti.

Hon är aktuell med essäsamlingen Bad Feminist i översättning av Helena Hansson. Till våren kommer hennes debutroman ”I vilt tillstånd” att ges ut på svenska.

 

Titta på en föreläsning med Roxane Gay på TED Talks på internet.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication