" />
Hela den här avdelningen är en annons

”Min största skräck var att mamma skulle dö”

”Jag är inte byggd för att leva”, säger mamman till femårige sonen Amadeus och rädslan för att hans enda trygghet ska försvinna präglar honom för alltid.

När Amadeus är liten läser mamman ”Prinsessan på ärten”. Men det är inte bara en saga, det är på riktigt. Han får ständigt höra att mamman är ett skört väsen, gjord för att sitta på en tron i ett slott, sova på hundra madrasser och bli uppassad.
Sitta på en tron? Ja, Amadeus mamma är blåblodig prinsessa av kejsarätten Habsburg och hans pappa atomforskare från Egypten.

 

Fick fly från tryggheten

Men prinsessans familj tvingas fly från Ungern under andra världskriget och slottet blir en koja i form av en förortslägenhet i Fisksätra, ett av Stockholms miljonprogramsområden.
Författaren Augustin Erba har många likheter med huvudpersonen Amadeus i den hyllade släktkrönikan ”Blodsbunden”. Han är också uppvuxen i Stockholmsförorten Fisksätra och har en mamma som är blåblodig prinsessa och far som är atomfysiker från Egypten.
Hur mycket handlar ”Blodsbunden” om dig själv?
– Jag tror alla böcker på olika sätt bottnar i författarnas egna upplevelser. Man ger sina upplevelser en skönlitterär form.
Mamman har dålig hälsa och femårige Amadeus är rädd för att hon ska dö. Hur präglar den rädslan honom?
– Skräcken att mamman ska dö, att tryggheten ska försvinna för honom, är förlamande för honom. Den rädslan präglar honom hela livet. Han måste försonas med sina rädslor och försonas med den han var som barn.

 

Buklandning att landa i förorten

Amadeus har fått en enda kram av sin mamma och det var när pappan dog. Din berättelse om relationen mellan föräldrar och barn är sorglig.
– Relationen mellan föräldrar och barn har en inbyggd orättvisa. Alla barn älskar sina föräldrar medan föräldrarna har ett val att älska eller inte älska. Den obalansen är en realitet och något Amadeus måste acceptera med för att hitta kraften att gå vidare.
Amadeus mamma, och din egen mamma, har en släkt bestående av prinsessor och ärkehertigar. Det måste ha varit som en buklandning för denna prinsessa att hamna i en enkel förortslägenhet?
– Om man är uppväxt med att man borde bo i ett slott så är det en svår en svår sak att ta sig igenom. Det är en svår omställning för alla att radikalt byta miljö. Det är en sak hon har gemensam med alla människor som flyttar från en stor stad till en liten ort eller som tvingas byta land.
Amadeus skickades till Franska skolan i centrala Stockholm i stället för att gå i en kommunal skola i förorten. Han kände sig ensam och utanför. Varför fick han det så svårt i skolan?
– Det är svårt att hitta en grupptillhörighet när man inte är uppväxt tillsammans med de andra klasskamraterna. Skolan blev en egen värld helt skild från Amadeus värld där hemma. Som förälder har man en uppgift att vara en brygga mellan skolans värld och hemmets värld men det gjorde inte Amadeus föräldrar.

 

Hyllad på kultursidorna

I ”Blodsbunden” får man som läsare följa Amadeus och hans familj under en lång tid. Varför ville du skriva en familjekrönika?
– Det är en berättelse som jag burit på i många, många år. Jag har alltid skrivit på olika sätt om mina upplevelser men jag ville ha bra kontroll på mina berättarverktyg innan jag skrev ”Blodsbunden”.
Din bok har blivit hyllad på kultursidorna och Svenskan satte rubriken ”Den episke berättare som Sverige väntat på”. Hur kändes det att läsa recensionerna?
– Jag är oerhört glad att jag nådde fram med min berättelse. Det är inte så många svenska författare som skriver familjekrönikor som spänner över en lång tid. Man får läsa böcker av tyska, engelska eller sydamerikanska författare, som ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel Garcia Márques.
Har du kontakt med några av dina läsare?
– Det roligaste just nu är att folk hör av sig och säger att jag har gett dem en läsupplevelse och några har berättat att de har fått sitt livsmod tillbaka. Alla barn möter svårigheter på något sätt. ”Blodsbunden” handlar om Amadeus ensamhet och utanförskap. Men också om hur man trots alla svårigheter kan hitta kraften att gå vidare och att finna sin egen väg.

 

Favoritboken en klassiker

Vilken är din egen favoritberättelse?
– Det bästa jag själv vet, frånsett att skriva, är att krypa upp i en fåtölj och ge sig hän åt en bok där man vet att man kan lita på författaren. En favoritberättelse är ”Greven av Monte Cristo ”som handlar om hur man förhåller sig till gångna oförrätter och om vuxenblivande. Den berättelsen inger ett hopp om mänskligheten och ett hopp om att man med försoning kan nå ett inre lugn.

Här kan du läsa mer om och köpa boken ”Blodsbunden”.

 

”Den kommer att få många, många läsare”

”Blodsbunden” är en bred svensk roman som hyllats på kultursidorna. Här är några av kommentarerna:
 
”Romanen om hur han växer upp i ett samhälle som inte ser vad om händer bakom fasaderna det har byggt, och hur genomgripande våra liv förändras av en ny syn på familj, kön och barndom är också en historisk berättelse om hur det politiska blir personligt. Ett allvarligt förslag om hur vi skapar lyckligare riken. Den kommer att få många, många läsare.” Dagens Nyheter
 
”Jag gråter under läsningen, men känner ändå hopp när jag kommer till upplösningen. Det var länge sen en roman berörde mig så djupt.” SR
 
”Den episka berättare som Sverige väntat på” Svenska Dagbladet
 
”Det kyligt registrerande vardagliga språket och den snabba berättartekniken står i bjärt kontrast mot det smärtsamt berörande innehållet. Och där sitter man. Bedövad och förlorad inför vad barnet Amadeus och hans två yngre syskon får utstå. Och inför äktheten i skildringen av dennes vuxenliv med dess omöjliga val.” NT
 
”Mig får författaren gärna förvilla, så länge text och komposition har den här typen av spänst. Det är stilistiskt oklanderligt.” Sydsvenskan
 
”Smärtsamt och mycket, mycket bra.” Borås Tidning
 
Här hittar du ”Blodsbunden”.

Författare och journalist
Namn: Augustin Erba
Ålder: 47 år
Bor; i Stockholm
Familj: gift och två barn
Mamma var: prinsessa. Morföräldrarna var furst Alexander Erba-Odescalchi och ärkehertiginnan Margarethe av Österrike, som i sin tur var dotter till Josef Franz av Österrike. Morföräldrarna flydde från Ungern under andra världskriget.
Pappa var: atomfysiker och gästforskare från Egypten.
Aktuell som: författare till släktkrönikan ”Blodsbunden” och har tidigare skrivit romanen ”Ensamhetens broar”. Han är också radioproducent och journalist på Dagens Eko.
Okänd talang: Flyga drake. Blev en gång prisbelönt med ”Gräspriset” för en drake som då och då tog i marken men som ändå fick pris för att den var så fin. Det var på den tiden det ordnades drakfester på Gärdet i Stockholm.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication