Hela den här avdelningen är en annons

Hon hade manuset i byrålådan  – i 50 år!

”Dödssynden” (på engelska ”To kill a mockingbird”) från 1960 är en av historiens populäraste böcker med 40 miljoner sålda exemplar – och författaren är en av de mest mystiska. Harper Lee drog sig tidigt tillbaka och har aldrig velat prata om sin bok eller sitt eget liv.

Efter fem decennier har nu en litterär bomb briserat i USA: En ny bok av Harper Lee är på gång. Det talades först om en fortsättning på ”Dödssynden”, men den nya romanen skildrar samma personer som i ”Dödssynden”, och utspelar sig efter den, men den skrevs tidigare.

 

Intresset är i alla fall på topp. Alla älskare av Harper Lees första succé har längtat så länge efter en bok till. Nu finns den att läsa, med titeln ”Ställ ut en väktare”. Som den första boken utspelar sig handlingen i amerikanska sydstaten Alabama, i en traditionellt konservativ, och inte sällan rasistisk, miljö.

 

Frisinnade pojkflickan Jean Louise i New York ska under några sommarveckor hälsa på sin åldrade far, medborgarrättsadvokaten Atticus i Alabama. Miljön fångar henne snart i ett förlamande grepp. Hon får veta att den älskade och hyllade fadern rent av är medlem i rasistiska Ku Klux Klan och ställer sig bakom segregationen i samhället. Hennes liv och världsbild ställs på ända i diskussionerna med fadern och av hur hon bemöts av befolkningen.

 

”Ställ ut en väktare” är en smärtsam skildring av en tid som inte ligger särskilt långt tillbaka, och med idéer som fortfarande lever kvar.  Ganska nyligen rapporterade media om besinningslösa våldsdåd med rasistiska förtecken i Alabama, och det debatteras vad folk vill uttrycka när de har sydstatsflaggan hissad.

 

Här kan du köpa Harper Lee:s succébok!

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication