" />
Hela den här avdelningen är en annons

Kepler-paret: ”Hjärtat stod stilla i flera minuter”

Den nya Kepler-boken bygger på en verklig nära döden-upplevelse. När Alexander Ahndorils pappa var svårt sjuk stannade hjärtat i flera minuter. När pappan återvände till livet berättade han om hur det såg ut på andra sidan.

”Playground” är en psykologisk thriller om Jasmin Pascal-Anderson. Jasmin är löjtnant och leder en liten kommandogrupp under en Nato-insats i norra Kosovo. Gruppen hamnar i ett bakhåll, två av hennes män blir dödade och Jasmin blir så allvarligt skottskadad att hennes hjärta står stilla i nästan två minuter. När hon vaknar upp igen på sjukhuset är hon övertygad om att hon har sett vad som väntar på andra sidan. Dödsriket är en mycket våldsam plats, farligare än någonting annat hon har upplevt.

– Det som händer i Playground tar avstamp i den här tanken, i den fruktansvärda laddning som uppstår om man faktiskt är övertygad om att man vet vad som händer på den andra sidan. För tänk om Jasmin har rätt? Tänk om man måste slåss för sin existens även på den andra sidan?

 

Förändrades av upplevelsen

Så beskriver författarna bakom pseudonymen Lars Kepler, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, idén till den nya boken ”Playground”.

 

Huvudpersonen Jasmin och hennes femåriga son råkar ut för en bilolycka. Sonen blir allvarligt skadad och får en blödning i ett kranskärl på hjärtats baksida. Den enda möjligheten att operera honom är att stanna hans hjärta i några minuter. Jasmin fattar ett extremt beslut. Om hennes nära-döden upplevelse i Kosovo var på riktigt, då måste hon följa sonen in i dödsriket. Han kommer aldrig att klara sig tillbaka till livet ensam.

– Vi fick idén till berättelsen om Jasmin för några år sedan, då Alexanders pappa gjorde en bypass-operation på Karolinska sjukhuset. När han skulle väckas ur narkosen gick något fel, han fick en infarkt och hjärtat stod stilla i flera minuter. När han återvände till livet var han förändrad. Läkaren kallade det för en psykotisk konfusion – en sorts psykos.

 

Pappan berättade om en annan plats, om stora mörka vatten och båtar. Han pratade om att Alexander precis hade besegrat den japanska flottan och avgjort kriget. Han var uppfylld av detta. Det tog några veckor innan han förstod att läkarna ansåg att han var psykotisk. Motvilligt lärde han sig att skilja på världarna och slutade att hävda att Alexander hade besegrat den japanska flottan.

 

Halsbrytande thriller

Pappans berättelse gav författarparet en idé som de inte kunde släppa. De gjorde en grundlig research om nära döden-upplevelser.

– I tusentals år har människor som återvänt från döden talat om främmande platser och mörka vatten – i Kina kallas den andra sidan för ”de gula källorna”. Från de tidigaste skriftkulturerna fram till idag berättas det med påfallande likhet om vad som väntar oss när vi dör.

 

Trogna läsare vet att Lars Kepler skriver otäckt spännande deckare med kriminalkommissarie Joona Linna i huvudrollen. ”Playground” är en annan sida av Kepler. Den nya boken är en halsbrytande thriller trots att den inte handlar om poliser.

– Vi fick en idé som var stark som en förälskelse. Vi följde vår inspiration men det betyder inte att vi har slutat att skriva om Joona Linna. Vi räknar med att vara klara med en ny Joona Linna- deckare nästa år.

 

Här kan du beställa Playground.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication