" />
Hela den här avdelningen är en annons

Han blev en symbol för övervåldet

I april 1992 exploderar Los Angeles i våldsamma raskravaller.
Romanen ”Sex dagar” skildrar några människor som mer eller mindre frivilligt hamnar mitt i gatuvåldet.

Allt börjar med en skakig amatörfilm som visar Los Angeles-polisens hårda sparkar och batongslag mot den liggande Rodney King. Poliserna är vita, Rodney King svart.

Filmen sprids i nyhetsmedia över hela världen och sätter igång en debatt om polisbrutalitet och grundläggande orättvisor mellan svarta och vita.

 

60 personer dör

När poliserna blir frikända tar unga svarta gäng tar över gatorna. De kräver hämnd. Affärer plundras, bilar bränns. Polisen är någon annanstans. Under sex dagar dör 60 personer och mer än 2 300 skadas.

 

Ernesto Vera är en av de drabbade. Han är latino och jobbar i en foodtruck som kör runt till fester och födelsedagskalas. Även han blir förbannad över att poliserna inte fick fängelse. Men vad har han med händelserna att göra? Han ser de svarta rökpelarna. Det brinner någonstans där borta. Här håller vi käften och sköter vårt jobb, tänker han. Men på hemväg från jobbet blir Ernesto indragen i en uppgörelse som egentligen inte har med honom att göra.

 

Förövare och offer

Författaren Ryan Gattis bor i Los Angeles och har gjort grundlig research av det verkliga händelseförloppet och intervjuat inblandade personer. Många hyllar nu boken som är som ett journalistiskt reportage som beskriver både förövare och offer. Läsarna kommer nära gängledaren, knarkhandlaren, sjuksköterskan och även den koreanske affärsinnehavaren som får sin affär nedbränd och brandmannen som arbetar i hjärtat av den gängstyrda stadsdelen.

 

Ryan Gattis berättar hur gängmedlemmarna slits mellan vanliga tonårsdrömmar och våldet på gatorna. Drömmar om en bättre tillvaro ställs mot lojaliteten med gänget. Tonen är autentisk, rå och djupt berörande.

”En av de starkaste skildringar av utanförskap och våld jag någonsin läst. Om du bara ska läsa en bok i år är det den här.” skriver Jens Lapidus som är en av alla författarstjärnor som nu hyllar boken.

 

Frågor om utanförskap, våld, klass och ras är lika aktuella i dagens samhälle som i Los Angeles 1992. Historien upprepar sig gång på gång som i Ferguson i augusti 2014.

 

Här kan du läsa mer om och beställa ”Sex dagar”.

 

Om upploppen


Klockan kvart över tre på eftermiddagen 29 april 1992 frikändes de fyra inblandade polismännen för anklagelser om övervåld i samband med gripandet av Rodney King.

Upploppet börjar två timmar efter frikännandet i stadsdelen South Central vid femtiden på eftermiddagen. Området brändes, plundrades, slogs sönder av rasande människor.

Upploppet är det värsta i USA:s moderna historia.

55 människor dödades vid kravallerna.

2 383 människor skadades.

11 113 bränder uppstod.

Siffrorna kommer från Los Angeles Times summering av upploppet. Rodney King har sedan dess varit en symbol för de vitas övervåld mot svarta.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication