Hela den här avdelningen är en annons

Reportern avslöjar sanningen om seriemördaren

Sveriges värsta seriemördare Peter Mangs blånekade under rättegångarna. Han erkände först när Sydsvenskans Joakim Palmkvist gjorde ett besök i fängelset. Nu har den erfarne kriminalreportern skrivit en bok om serieskytten som under sju år satte skräck i Malmö.

Här kan du beställa ”Äventyr i Svenssonland”!
 

Det som gör boken ”Äventyr i Svenssonland” skrämmande på riktigt är att den är sann. I sin roll som kriminalreporter har Joakim Palmkvist följt mördarens spår sedan det första brottet 2003. Nu presenterar han alla fakta tillsammans med Peter Mangs egna känslokalla beskrivningar av brotten.

 

Hur var det att besöka Peter Mangs på Kumlaanstalten?

– Det är en av de mest uppskakande saker jag varit med om i karriären. Jag hade inte väntat mig att han skulle erkänna så öppet, så direkt, utan ånger, säger Joakim Palmkvist.

 

Peter Mangs teg under rättegångarna, varför tror du att han erkände till dig?

– Jag tog kontakt tidigt på olika sätt och tryckte på för få besöka honom. Han visste att jag kunde utredningen. Jag tror också att har ett narcissistiskt drag och han ville bli sedd, bli uppmärksammad.

 

Hur gick det till när han erkände?

– Vi satt i besöksrummet på Kumla och jag sa att jag vet att du har något att erkänna Peter. Då kom erkännandet så abrupt. Han sa: Det var jag, bara jag som sköt Trez West Persson.

 

Vad i Mangs berättelse reagerade du mest över?

– Det fasansfulla var att han var så vardagligt mellanmjölksgrå och med tonlös röst berättade om skrämmande händelser utan att på något sätt visa någon reaktion eller visa någon ånger. Det var ett så vanligt samtal men om absurda saker. Jag var helt uppskakad efteråt.

 

Varför tog det så lång tid innan polisen förstod att det finnas en serieskytt i Malmö?

– Det beror på den undre världen som finns i Malmö. Det hände en massa andra saker samtidigt och polisen trodde länge att allt handlade om uppgörelser mellan kriminella. Och jag kan vara så självkritisk och medge att det var något även som jag och andra inom medierna länge utgick från. Men sett backspegeln borde han ha åkt dit långt tidigare.

 

Finns det inga problem med att låta en massmördare berätta på det sätt du gör i din bok?

– Man kan inte komma ifrån att man blir en megafon åt en brutal och själlös mördare. Men jag tycker det är nödvändigt. Jag vill göra läsaren upprörd. Det är fruktansvärda

händelser som vi inte får glömma. Dessutom är det viktigt att betona att allt som jag dramatiserar i boken har jag dubbel- och trippelkollat. Allt har hänt och det gör ont.

 

Peter Mangs är dömd för två mord och åtta mordförsök, genomförda under loppet av sju år.

 

Här kan du beställa ”Äventyr i Svenssonland”!

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication