Hela den här avdelningen är en annons

Därför göms mexikanska kvinnor i gropar och källare

Ladydi bor i ett skjul i en mexikansk bergsby tillsammans med sin mamma.
– Vi måste göra dig ful, säger mamman.
Kvinnorna i byn förklär sina döttrar för att de inte ska bli bortrövade av männen i de svarta bilarna.

Romanen ”En bön för de stulna” bygger på verkliga händelser. Författaren Jennifer Clement är själv uppvuxen i Mexiko och berättar om alla de kvinnor som lever i skuggan av knarkhandeln. I tio år intervjuade hon kvinnor som på olika sätt drabbats i den knarkkultur som brett ut sig i landet.

 

Kvinnor i de fattiga byarna runt städerna lever i en ständig rädsla för att deras döttrar ska bli bortrövade av knarkkartellerna. De gräver gropar där de gömmer döttrarna. Annars riskerar flickorna kidnappas och tvingas in i trafficking eller utnyttjas på andra sätt. I städerna göms kvinnorna i klosterkällare eller i speciella hotell.

 

I centrum för berättelsen står Ladydi. Mamman målar hennes ansikte med en kolbit och funderar till och med på att slå ut tänderna på dottern. Det bästa man kan vara i Mexiko är en ful flicka.

 

Författaren kunde lika gärna ha skrivit en reportagebok men valde romanformen för att beskriva en skrämmande verklighet som inte många känner till. Berättelsen är spännande och samtidigt kryddad med humor.

”En bön för de stulna” har fått goda recensioner världen över. Här ett par klipp ur svenska tidningar:

”Romanen är en rungande hyllning till lojaliteten, kärleken och vänskapen mellan en grupp utsatta kvinnor och en berättelse som lämnar sin läsare med ett litet flimrande hopp, trots allt.”

Eva Johansson i Svenska Dagbladet

 

”Clement skriver effektivt och medryckande. Kanske lite för medryckande. Jag slukar hennes bok på några timmar, som en spännande deckare, som underhållning, och måste påminna mig om att det här inte är en skröna utan en bister verklighet för Concha, Paula, ­Estefani, Ladydi och tusentals andra kvinnor.”

Ann Heberlein på dn.se

 

Här kan du beställa ”En bön för de stulna”.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication