Hela den här avdelningen är en annons

10 fantastiska saker du inte visste om Nora Roberts

”En förtrollad ö” är Nora Roberts senaste bok på svenska, en berättelse om kärlek, systerskap och magi. Det är första delen i romantrilogin ”Three Sisters Island”. Hon är en av världens mest lästa författare. Men vem är Nora Roberts? Här är tio fantastiska saker du inte visste.

1. Började skriva under en häftig snöstorm.

Hon började sin bana som författare i ett katastrofläge, under en häftig snöstorm när hon var isolerad hemma med sina söner, en 3-åring och en 6-åring. Bokidéer hon tänkt ut tidigare passade hon nu på att skriva ned på papper. Det tog emellertid tid innan något bokförlag antog hennes manus. Men efter det tog publiceringstakten snart en svindlande fart.

 

2. Över 400 miljoner böcker har sålts.

Hon är nu en av de mest lästa författarna någonsin. Över 400 miljoner böcker har sålts. Tre miljoner bara i Sverige. I USA säljs en Nora Robertsbok var fjärde sekund.

 

3. 23 böcker på två år.

Efter debuten med Irish Thoroughbred publicerades ytterligare 23 böcker av Nora Roberts. På två år!

 

4. Hon ligger ständigt på topplistorna.

Åren 1991-2001 publicerade hon 68 romaner – och alla nådde top-fem på försäljningslistorna i USA.

 

5. Irländskt blod.

Hon hävdar själv att det är hennes irländska blod som gett henne gåvan att kunna berätta. Hon är uppvuxen i USA, med irländska föräldrar.

 

6. Gifte sig som 18-åring.

Trots föräldrarnas protester gifte hon sig så snart hon gått ut skolan, som 18-åring. Blev snart hemmafru med två söner. Tyckte om att pyssla med hantverk i hemmet – och att fantisera ihop kärlekshistorier.

 

7. Förälskade sig i snickaren.

När hon skilt sig från sin första man förälskade hon sig snart i snickaren som hjälpte henne att bygga hyllor till alla böckerna i hemmet. De gifte sig och han ändrade senare yrkesinriktning till att bli föreståndare för den bokhandel hon äger, Turn The Page Books.

 

8. Hon äger ett kärlekshotell.

Hon äger ett hotell med bokanknytning, Inn BoonsBoro. Alla sviter är uppkallade efter kärlekspar i hennes romaner.

 

9. Förnyare av romance-genren.

Hon har förnyat kärlekslitteraturen som genre. Anses vara den som mer än andra gett kvinnorna aktiva och realistiska roller i handlingen.

 

10. Skriver också science-fiction.

Men då använder hon inte sitt riktiga namn utan kallar sig J.D Robb. Nora Roberts är föresten inte heller hennes riktiga namn. Hon är född (1950) som Eleanor Marie Robertson.

 

Här kan du beställa ”En förtrollad ö”.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication