Vanligaste missarna när du tapetserar – och hur du undviker dem

Det behöver inte alls vara svårt att tapetsera på egen hand, men det finns några fallgropar som vem som helst kan ramla i.

Just nu har Bolist upp till 23 % rabatt på trendiga tapeter – se alla produkter här.

Är det dags att klä om väggarna hemma? Det finns en hel del saker att tänka på innan du påbörjar processen – både vad du ska göra och vad du inte ska göra. Här är några av de absolut vanligaste misstagen när det kommer till tapetsering – och vad du ska göra för att undvika dem.

Du missar delar i förarbetet
För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt gäller det att börja från grunden. Det här är något som många missar på grund av otålighet – för vem vill inte få se resultat så snabbt som möjligt?
Hur ser väggen ut i dagsläget? Är ytan ojämn? Sitter det kvar några gamla spikar eller är det mycket små hål i väggen? Allt det här ska bearbetas så att väggen är så slät och lättarbetad som möjligt, då har din nya tapet absolut bäst förutsättningar.

Du räknar fel på rullarna
Att beräkna hur många meter tapet du behöver för ett rum kan kännas som något enkelt, det är ju bara att räkna. Eller? Ofta händer det små oförutsägbara saker som kan rasera hela planeringen.
Det är alltid bättre att ha en rulle för mycket än för lite. Om man har otur kan det nämligen vara så att, när det är dags att beställa en rulle till, kan man få olika tillverkningsdatum vilken kan innebära olika nyanser på tapeterna.

Du överskattar tapetens opacitet
Alla tapeter har inte förmågan att täcka allt som funnits på väggen tidigare. Att lägga ner både tid och pengar på att klä om en vägg i en tapet som inte har tillräckligt bra opacitet – det är inte kul. Med andra ord: Se till att ta reda på den aktuella tapetens opacitet.

Du struntar i detaljerna
Det är självklart viktigt att helheten blir bra, men det är i detaljerna som noggrannheten visar sig som tydligast. Alla små egenheter en vägg kan ha är viktigt att respektera, kom ihåg det.

Du har fel verktyg
Det är inte kul att stå där, redo att börja jobba och sakna rätt verktyg. Se till att vara förberedd genom att kolla upp vad det är för redskap du kommer att behöva under tapetseringen. Det som är nödvändigt är roller för tapetlimmet, tråg att hälla limmet i, en pensel när du vill komma åt med lim i hörnen, skärare med rakblad, sax, en tapetlinjal och en tapetskrapa.

Går du i tapetseringstankar? Bolist har kampanjpris på stora delar av sitt sortiment!

Köp produkterna här
product img

Jubileum tapet

Med handritade och grafiskt designade blommor. 289.97 kr.

Köp
product img

Collected memories

Vit, Svart och mönster Stormönstrat. 307.27 kr.

Köp
product img

Everyday life tapet

Tapet med blommigt mönster. 267.02 kr.

Köp
product img

Soft surfce tapet

Non-woven som ger släta väggar utan synliga skarvar. 305.27 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies