Tips: Så enkelt städar du trädgården inför vintern

Temperaturen faller stadigt, löven skiftar färg och det blir mörkare om kvällarna. Nu är tiden inne att fånga en solig helgeftermiddag och städa trädgården inför den kallare årstiden.

Upp till 50 % rabatt på trädgårdsskötsel hos Bolist just nu.
 
Efter en blommande sommar är det dags för trädgården och dess växter att samla kraft för nästkommande år. Se till att ha lite tur med vädret – och gör dig redo för en mysig dag utomhus när trädgården ska förberedas inför höst och vinter.
 
Egentligen är inte höststädningen ett så avancerat uppdrag. Faktum är att du inte ska vara alltför nitisk och noggrann med att kratta bort vartenda löv och beskära varenda kvist – i stället är stalltipset att låta en del av löven ligga kvar, medan en felaktig beskärning kan ge upphov till röta. Löven som blir kvar på marken kör du över med gräsklipparen när gräsmattan klipps en sista gång. Blandningen av gräs och löv blir nämligen perfekt föda till maskarna, de samtidigt ser till att gräsmattan håller sig fräsch.
 
Kom ihåg: Gör sista gräsklippningen när du ser att gräset slutat växa för säsongen. Då är gräset kort och relativt motståndskraftigt när nattfrost och snö kommer.
 
Har du ett flertal träd på tomten blir huvuduppgiften förstås att blåsa eller kratta ihop löv ändå. För mycket löv på gräset gör nämligen att mattan inte kan andas, vilket kan leda till att gräset blir alltför fuktigt och ruttnar. Gräset behöver allt solljus som går att få innan det går i vinterdvala.
 
En del av löven läggs med fördel på komposten, samla även ihop löv till en hög i en skyddad del av trädgården för att ge hem åt övervintrande djur, såsom igelkottar. Löv används också med fördel som skydd i blomrabatterna, när löven sedan förmultnar blir de naturlig näring. Framförallt unga växter, som ännu inte upplevt vintern, blir hjälpta av detta.
 
Har du fruktträd är de sista fallfrukterna inte heller något att oroa sig över. Djur och natur kommer se till att de blir uppätna, mattillgången under den kommande vintern är ju begränsad. Samtidigt kan fruktträd lätt bli angripna av sjukdomar och svamp – vilket leder oss in på det enda undantaget från den lättsamma höststädningen: Om du fått in svamp eller skadedjur som livnär sig på nedfallna löv eller frukter. Då ska du i stället noggrant samla ihop löv och frukter och bränna dessa, för att få stopp på svampens förökning. Att kompostera löv och frukt som angripits är närmast lönlöst, det tar nämligen två år för komposten att neutralisera de skadliga ämnena. Och att råka sprida sjukdomar i sin älskade trädgård vill ju ingen!
 
Bolist har kampanjpriser på stora delar av sitt sortiment, se alla produkter här.

Köp produkterna här
product img

Skottkärra

En skottkärra gör ditt trädgårdsarbete enklare. 859 kr.

Köp
product img

Lövkorg

Handtagförsedd lövkorg till trädgården. 68.90 kr.

Köp
product img

Lövhäck

I metall. Ökar skottkärrans volym. 419 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies