Specialisten: ”Så vet du om det är dags att byta dina fönster”

Hur vet man när det är dags att planera ett fönsterbyte? Och hur vet man vilket alternativ som är bäst för just ditt hem? Fönsterspecialisten ger sina absolut bästa tips.

Funderar du på att byta fönster? Bolist har upp till 20 % rabatt på stora delar av sitt sortiment.

Fönster är en nödvändighet, där skillnader mellan produkterna och jobbet bakom bytet har stor betydelse. Hur ska man då veta när det faktiskt är läge att byta ut sina fönster? Hans Ihre, verksamhetschef på Hantverkarhuset, menar att det finns några tydliga tecken att vara uppmärksam på.
– Det finns de som behöver göra så kallade panikbyten, där man byter för att ett fönster är skadat och då rädda situationen, säger Hans och fortsätter:
– Sedan finns det planerade byten som görs i samband med att man går ut och ser att situationen inte går att rädda med färg längre, exempelvis läckage.

Om det inte är helt uppenbart att ett fönster har gått sönder kan det vara svårt att veta om det läcker. Du kan låta en specialist gå igenom dina fönster eller fasad för en professionell bedömning – eller testa det själv. Då har Hans ett tips som gör det betydligt enklare att säkra tätheten på sina fönster:
– När det blåser ute så kan du gå runt med ett levande ljus inomhus och hålla det kring dina fönster. Om lågan fladdrar är det naturligtvis dags för ett byte.

När du har konstaterat att dina fönster behöver bytas ut är det dags att välja modell. Här finns det några saker att tänka på innan du slår till – både när det kommer till insida och utsida.
– Man måste fundera på vad man vill uppnå med sin fönsteryta, då handlar det först och främst om hur huset ser ut och vad det är för hus du har. Ska du följa arkitektens ursprungliga lösning och välja något tidstypiskt från när huset byggdes? Eller göra moderniseringar som gör att det ser annorlunda ut?
– Nästa bit är insidan, vilket är precis lika viktig. Hur vill du göra med fönsterbänk, listningar och belysning? Det finns mängder av varianter och vad man vill i de olika rummen. Utgå från huset och dig själv.

Med andra ord finns det en hel del saker att tänka på innan det är dags för själva bytet – och det är precis innan mållinjen som en vanlig miss händer.
– Det vanligaste misstaget svenskar gör är att man väljer att ta kontakt med bygghandlare eller entreprenörer som inte kan fönster. Du måste sätta dig in i vad det handlar om och träffa rätt leverantörer. Det kan bli väldigt dyrköpta misstag om du har valt fel fönster – eller om en okvalificerad person gör jobbet.

Just nu har Bolist kampanjpriser på stora delar av sitt sortiment – se alla produkter här.

Köp produkterna här
product img

Fönster Aluminium Fast 1-luft

Ett karmfast fönster. Inte öppningsbart. 1817.60 kr.

Köp
product img

Fönster Trä Vridbart 1-luft

Ett horisontalt vridbart fönster. 2962.40 kr.

Köp
product img

Fönster Aluminium Sideswing 1-luft

Ett sideswing-fönster. Är vridbart. 3483.20 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies