Sista rycket: Snabbfixa trädgården inför vintern

Löven har börjat skifta färg, luften är krispigare och snart kommer nattfrosten. Med andra ord är det hög tid att städa upp det sista i trädgården inför vintermånaderna.

Just nu har Bolist upp till 34 % rabatt på trädgårdsredskap – se alla produkter här!

Oavsett om du gillar att påta i trädgården eller inte är det verkligen värt att lägga en eftermiddag innan ruskvädret helt börjar. Varför? Jo, du får dels en smidigare start nästa år, dels ger du växterna bättre förutsättningar inför våren. På en eftermiddag hinner du detta:

Samla ihop löv
Fram med räfsan och skottkärran, nu ska löven bort! Har du kompost läggs löven med fördel där, om något år har du fin jord att plantera med. Känsliga växter mår också bra av att skyddas inför vintern, där funkar lövhögar som perfekt isolering.

Beskär de viktigaste växterna
Eftersom du är sent ute gäller det att prioritera och då står träden först på tur att behandlas med grensaxen. Björk, lönn och bok mår bra av beskärning, precis som träd med stenfrukter – som plommon och körsbär. Kom ihåg att hösten är enda perioden många träd kan beskäras så det gäller verkligen att lägga på ett kol, när vintern kommer är det ingen idé.

Rensa ogräs i rabatten
Om vintern blir mild har ogräset goda möjligheter att växa, vilket förstås ger merarbete till våren. Ryck och gräv bort ogräset, passa på att sedan kratta ordentligt så det kommer in rikligt med syre i de översta jordlagren, det gör jorden en aningens mer porös på våren.

Klipp gräsmattan en sista gång
Eftersom klimatet blivit mildare grönskar gräset gärna in i november runtom i Sverige. Om gräset ännu växer, och du inte klippt det på ett tag, så kör klipparen en sista gång. Var dock noga med att låta gräset vara lite längre så det klarar sig igenom vintern. Oroa dig heller inte för löven som ligger kvar efter hopsamlingen – de blir bra näring för maskarna efter klipprundan.

Ställ undan prylarna
Trädgårdsredskap, vattenslangar och dylikt ska in i förrådet. Rengör redskapen, hinner du så olja gärna trädetaljer. Var noga med att tömma slangen på vatten så att inget fryser när minusgraderna knackar på – att låta vattenfyllda saker spricka av vinterkylan senare är bara onödigt. Kom även ihåg att tömma eventuella krukor på jord, rengör dessa och stapla upp och ner. Klart!

Bolist har kampanjpriser på stora delar av sitt sortiment – se alla produkter här!

Köp produkterna här
product img

Kratta PRIMA

Kratta med 14 böjda pinnar. Träskaft och huvud i härdat stål. 169 kr

Köp
product img

Grensax Sidoskär

Fiskars grensaxar ökar klippkraften med upp till 2,5 gånger. 359 kr

Köp
product img

Lövräfsa PRIMA

Lövräfsa med 20 flata pinnar, träskaft och huvud av fjäderstål. 199 kr

Köp
product img

Skottkärra Ekeby

En klassisk skottkärra som gör ditt trädgårdsarbete mycket enklare. 699 kr

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies