Så ska du spackla för snyggast slutresultat

Sprickor i grunden är ingenting att bygga vidare på, därför är spacklet din bästa vän när det är dags att fixa hemma. Här är knepen som gör att du inte kan misslyckas.

Upp till 13 % rabatt på spackel, lim och fog hos Bolist – se alla produkter här.
 
Hösten är förändringen och förnyelsens tid, något som ofta visar sig i hem över hela världen. När inspirationen väl börjat flöda vill vi gärna göra om i varenda vrå – och vägg. Att tapetsera och måla kan verkligen förändra hela rummet på ett enkelt, men effektivt, sätt.
 
När det väl är dags att fräscha upp väggarna är det viktigt att det finns en fin grund att jobba med. Förarbetets absolut viktigaste moment är spacklingen. Hur lyckas man då med att få en jämn yta vilket lägger grunden för bästa slutresultat? Här är några knep.
 
Rätt spackel för rätt underlag
Det finns många olika typer av spackel och vad du ska välja är beroende på vilket underlag du jobbar med. Vilken grovlek ska spacklet ha? Hur tålig ska det vara? Och hur elastiskt? När det gäller inomhusarbete brukar det säkraste kortet vara fint sandspackel – men läs på först så du väljer rätt för just det du ska göra.
 
Anpassade verktyg
Det finns ett stort sortiment av spackel, och även en hel del verktyg för att göra jobbet. Det som skiljer de flesta åt är bredden på redskapet. Hur stor yta arbetar du med?
 
Smeta inte på för mycket
När det väl är dags att fylla håligheter och sprickor med spackel är det viktigt att ha lite is i magen. I stället för att smeta på en stor klick med spackelmassa ska du använda lite i taget för att sedan jobba med flera lager. Det här ger absolut bäst slutresultat och du minimerar även risken att det blir fel på vägen.
 
Spackelmassa är en färskvara
Det finns många som sparar öppnade förpackningar med spackel – gör inte det. Försök räkna ut ungefär hur mycket massa du behöver använda, i en öppnad förpackning har nämligen spackel en hållbarhetstid på några veckor.
 
Slipa snyggt
Inget spackeljobb är färdigställt innan sandpappret har gjort sitt. Hur fint du än tycker att du har spacklat så bör du alltid slipa den behandlade ytan med sandpapper för absolut bäst resultat.
 
Behöver du spackel, lim eller fog? Hos Bolist hittar du allt du behöver – till kampanjpris.

Köp produkterna här
product img

Vägglim

Kvalitativt vägglim för alla slags tapeter. Används på torra underlag. 69.90 kr.

Köp
product img

Flytspackel

En cementbaserad, självutjämnande avjämningsmassa. 239 kr.

Köp
product img

Spackelremsa

Med svagt häftämne för att enkelt applicera över gipsskarv. 30.90 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies