Så lyckas du med växthuset

Ett växthus är ett bra alternativ på flera olika sätt – det gäller bara att veta hur man hanterar det för bästa resultat. Så här gör du.

Just nu har Bolist upp till 23 % rabatt på sitt sortiment, se alla produkter här.

Växthus är inte bara en vacker detalj i din trädgård, det öppnar också upp en helt ny värld av möjligheter när det kommer till odling. Först och främst innebär odling i växthus att det förlänger säsongen som det svenska klimatet inte riktigt tillåter, en faktor som lockar väldigt många. Du kan exempelvis odla sallad eller jordgubbar betydligt tidigare på året än om du gjorde det utomhus.

Funderar du på att skaffa ett växthus? Eller har du kanske redan ett men inte riktigt får det på grej? Här är tipsen som gör att du lyckas år efter år.

Placeringen
Var i trädgården växthuset ska stå är av betydelse. Förutom att du vill att det ska passa in i miljön så är det viktigt att det är en plats där solljus finns tillgängligt större delen av dagen. Det ska helst stå fritt, alltså inte nära några buskar eller träd – däremot är det en fördel om en vattenkälla finns i närheten.

Skuggan
Ja, även fast växthuset ska vara i solen finns det vissa växter som behöver skugga. Hur går det här ihop då? Det finns sätt att ge skugga utan att hela växthuset behöver stå i mörkret. Ett alternativ är att använda sig av persienner, vilket är ett smidigt sätt att tillföra skugga. Ett annat, lite billigare och vedertaget, sätt är fiberduken. Genom att lägga duken över växterna som kräver sin skugga räddar du odlingen på ett enkelt med effektivt sätt.

Vädringsmöjligheterna
Växter trivs i värme, så enkelt är det – nästan i alla fall. Luften i ett växthus som står timmar i solsken ska bytas ut för trevnad och överlevnad. Ett öppet fönster är även ett måste om man har växter som ska pollineras, så bin kan komma in.

Håll det rent
Tänk dig växthuset lite som ett akvarium: Om det inte tvättas ur mellan varven blir fiskarna sjuka. Samma sak händer med växter. Hösten är en perfekt tid att tvätta växthuset och även byta ut jorden.

Funderar du på att köpa växthus? Bolist har kampanjpriser på flera av sina produkter, läs mer här.

Köp produkterna här
product img

Automatisk lucköppnare

Automatisk lucköppnare till växthus. Lucköppnaren är anpassad efter växthusen från gop Multiline IS. 425 kr

Köp
product img

Skuggnät för växthus

Effektivt skuggnät som skyddar känsliga växter under sommarens hetaste dagar. 490 kr

Köp
product img

Växthus Multi Grow

Med miniväxthuset Multi Grow Lean-To kan du äntligen driva upp växter och grödor på balkongen. 1990 kr

Köp
product img

Växthus Multi Line

Växthuset Multiline har ett profilsystem där man skjuter i skivorna, vilket ger en enkel montering. 4690 kr

Köp
product img

Växthushylla

Ge mer plats åt dina växter med en extra växthushylla. Enkel att flytta och montera. 490 kr

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies