Så lyckas du med komposten

Det är nästan gratis och ger extra näring till trädgården. Här är knepen som hjälper dig att få bästa komposten i kvarteret.

Hos Bolist hittar du allt du behöver för din kompost – nu till kampanjpris.

En bra kompost har flera fördelar: Den ger dig odlingsjord, bidrar till hållbarhet – och sparar dig en slant:
– Har du en trädgård med en välfungerande kompost behöver du knappt köpa jord. Allt finns ju på plats för att odla, säger Toni Hamzo, ägare till Bolist Saltis Järn & Färg strax utanför Stockholm.
– Jag säger till alla våra kunder att satsa på kompostering, att de maler ner träd och grenar så de kan komposteras istället för att bränna upp allt.

Mala ner? Ja, med en kompostkvarn – som skär sönder grenar och annat avfall till småbitar – blir arbetet med komposten mycket lättare. Detta oavsett om det är en kallkompost eller varmkompost.
– Ja, det är en väldigt bekväm sak att ha, dessutom prisvärd sett till vad den kan göra. Sedan behövs en luckringsstav, spade och handskar. Beroende på vilken typ av kompost man ska ha är det antingen galler eller behållare med lock som måste införskaffas.

I början av komposterandet är det lätt hänt att komposten inte är tillräckligt fuktig – och torkar den ut är misslyckandet ett faktum. Med en kompostaktivator, ett pulver som blandas med vatten och hälls över komposten, får istället nedbrytningsprocessen en skjuts:
– Det är en sorts naturlig syra som gör att avfallet snabbare omvandlas till jord.

Hur ska man då lyckas med komposten? Enligt Toni finns endast en väg till framgång:
– Håll koll, fyll på och glöm inte bort den! Man kan inte bara anlägga en kompost, röra om den en gång och sen strunta i allt. Kontinuerligt jobb är det enda som gäller.

Just nu upp till 20 % rabatt på trädgårdsskötsel hos Bolist, läs mer här.

Komposter


Kallkompost

Används till trädgårds­avfall som löv, grenar och kvistar. Eftersom det i stort sett är en hög avfall, som hålls samman av ett galler, är komposten inte skyddad mot skadedjur och ställs med fördel en bit bort från huset. Kompostens innehåll bör varvas i olika lager med lite gödsel för att påskynda processen. När den är en meter hög bör den täckas med flis, halm och spån.

 

Varmkompost

Används ofta till matavfall och består av en isolerad behållare, byggd så skadedjur inte kan ta sig in. För att komposteringen ska kunna fungera finns det luftintag, som också är skadedjurssäkrat. Eftersom varm­komposten har lock blir den isolerad, därmed kan komposterings­processen pågå även vid kalla temperaturer. En väl­fungerande varm­kompost kan bli uppåt 50-60 grader varm i behållaren. Viktigt att komma ihåg: om varm­komposten främst används till matavfall, behöver du tillsätta spån för att det ska bli lyckat i slutändan.

 

Observera att det generellt krävs att du anmäler komposteringen till kommunens miljökontor.

Köp produkterna här (dra åt sidan för fler produkter)
product img

Kompostaktivator

Aktivator som påskyndar nedbrytnings­processen. 109 kr

Köp
product img

Kompostbehållare

Kompostbehållare med en volym på 375 liter. 1490 kr

Köp
product img

Kompostgaller

Fungera som hundhage, kompostering eller grind. 99 kr

Köp
product img

Kompostkvarn

Jobbar tyst har en generös mynning. 2390 kr

Köp
product img

Kompostströ

Hjälper till att skapa perfekt balans i komposten. 129 kr

Köp
product img

Presenning

Fiberförstärkt polyeten med metallöljetter. 29,90 kr

Köp
product img

Trädgårdskompost

För organiskt köksavfall samt trädgårdsavfall. 399 kr

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies