Grunderna: Så förbereder du båten inför vintern

För båtägare betyder hösten bara en sak: Snart är säsongen med skutan över för i år. Nu börjar det i stället bli dags att förbereda båten inför vintern – här är några rengöringsråd på vägen.

Hos Bolist finns allt du behöver när det är dags att förbereda båten inför vintern.
 
För att öka livslängden på din båt gäller det att underhålla den på bästa sätt. Här finns det många olika sätt att gå tillväga, men något av det enklaste kan också vara det mest effektiva – speciellt när det kommer till rengöring.
 
Högtryckstvätten är din och båtens bästa vän
När du har tagit upp båten är det bra att sätta igång att rengöra med en gång. Det underlättar nämligen processen om båtens botten fortfarande är fuktig – vilket även ger ett bättre resultat. För vem vill inte att båten ska vara i så bra skick som möjligt när det är dags att sjösätta igen nästa år?
 
En riktigt enkel och effektiv metod för att rengöra utsidan av båten är att använda högtryckstvätt. Ett bra vattentryck kombinerat med en fuktig yta gör det lättare att få bort lös bottenfärg, beväxning och smuts. Om du har en båt i trä är det däremot viktigt att tänka på att vara försiktig med för högt tryck, det kan nämligen rugga upp träet.
 
Båtens fribord gäller det också att vara lite varsam med. Här kan det vara bra att testa sig fram med en svamp tillsammans med lite diskmedel.
 
Däck och insida kräver annan behandling
När du är klar med rengöringen av båtens utsida är det dags att rengöra däck. För mindre båtar är rotborste och diskmedel ett alternativ för att sedan spola av med vatten efteråt. När däcket torkat ska det vaxas – men inte poleras. Den vaxade ytan jobbar nämligen som ett skyddande skikt över vintern.
 
När det kommer till båtens insida är våt- och grovdammsugare en riktigt bra hjälp som gör jobbet betydligt lättare. Den kan nämligen suga upp både vatten och smuts – vilket inte är helt ovanligt i en båt. Se till att välja en variant med bärhandtag och automatisk avstängning när tanken är full, för en smidigare användning.
 
Just nu är det upp till 13 % rabatt på utvalda högtryckstvättar – läs mer här.
 

Köp produkterna här
product img

Högtryckstvätt

Högtryckstvätt anpassad för sporadisk användning på mindre ytor med lätt sittande smuts. 1290 kr.

Köp
product img

Våt-/grovdammsugare

En optimal våt-/och grovdammsugare som suger vatten, slipdamm, jord etc utmärkt. 399 kr.

Köp
product img

Hepafilter grovdammsugare

Hepafilter Einhell till grovdammsugare RT-VC/TE-VC modellerna. 139 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies