Frisk luft och fri från mögel hemma – så här gör du

Ventilation är viktigt, så enkelt är det. Men det kanske inte är lika lätt att veta vad man ska tänka på när det är dags att välja aggregat.
– Skämd och dålig lukt måste transporteras bort och frisk luft måste tillföras, säger rörmokare Robert Svensson.

Upp till 28 % rabatt på VVS-installation hos Bolist – se alla produkter här.

Sommaren närmar sig med stormsteg vilket gör att temperaturen stiger och likaså luftfuktigheten. Behovet av frisk och sval luft ökar även om det är något vi behöver året om – och det finns faktiskt konsekvenser med dålig ventilation i hemmet.
– Risken med fukt är att man kan få en bakterietillväxt vilken kan leda till mögel, det är den stora faran. Man kan också utveckla allergier, säger Robert Svensson, rörmokare och delägare i Svenssons Bygghandel.

Vanliga utrymmen där det kan behövas ventilation och avfuktare är badrum och källare. När det är dags att välja bland det stora sortimentet finns det några saker värda att tänka på.
– Man måste se vilka förutsättningar man har och hur huset är uppbyggt. Det ska transporteras bort fukt så nära källan som möjligt, exempelvis nära duschen, säger Robert och fortsätter:
– Sedan ska du tillföra luft på sådana ställen där det inte skapar obehag i form av drag. Det säkerställer att du får en bra luftutveckling där du vistas.

Bolist har allt du behöver inom VVS – nu till kampanjpris.

Badrumsfläkt Vario Flexit D100/125 mm

– Den här är superbra och lämplig var som helst. Man kan till exempel programmera den i sommarstugan och då får du luftväxling – även när du inte är där, säger Robert.

1290 kr

Badrumsfläkt 100B standard

– Den här varianten är mer traditionell. Du kan koppla den samman med belysningen, så när du tänder lampan så kan även fläkten starta. Det kan vara bra i samband med exempelvis duschen.

429 kr

Friskluftsventil 100FF Ø100

– Det är ett bra alternativ när man ska få in frisk luft. Den är utformad så att den ger dragfri tillförsel av luft, säger Robert.

299 kr

Avfuktare DS28F Wood’s

– Marknadens bästa avfuktare – med den här kan du avfukta en hel källare. Har man en källare så ska man nämligen alltid ha en avfuktare. Mögel och sporer behöver fukt för att överleva, om man tar bort det så har de inga bra förutsättningar.

3990 kr

Avfuktare MD10 Wood’s

– Den här är perfekt för mindre utrymmen, som tvättstugor. Det man ska tänka på är att man ska ha det varmt inne för att de ska fungera bättre, säger Robert.

1690 kr

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies