Blanda din egen betong: Byggingenjörens bästa tips

När det är dags att gjuta betong väljer många att anlita någon för att göra jobbet – men du kan faktiskt göra det på egen hand.
– Om man har tillräckligt med kunskap, och vill spara pengar, kan man göra det själv, säger Conny Schyllert, byggingenjör och murare.

Hos Bolist hittar du allt du behöver för att blanda din egen betong.

Betong är ett material som används frekvent i samband med byggen och renoveringar. Många känner sig osäkra när det kommer till betonggjutning, men det behöver faktiskt inte vara så svårt. I och med att det finns så många sätt att använda betong så är det behändigt och prisvänligt att lära sig knepen.
– Man kan gjuta golv, väggar, tak, krukor, fundament och plintar – det finns hur mycket som helst att göra med betong, säger Conny Schyllert, byggingenjör, murare och Sverigechef på Hey’di.

”Du måste vattna ordentligt”
För att lyckas med gjutningen menar Conny att det i grund och botten handlar om kunskap. Att lära sig hur betong fungerar och hur du får bäst resultat är vad som krävs för lyckas.
– Betong får exempelvis inte frysa under härdningstiden, då kan den bli förstörd. Det är inga problem att gjuta när det är ner till fem plusgrader, men om temperaturen är lägre än så måste du addera tillsatser, säger Conny och fortsätter:

– Om du däremot har för varmt måste du vattna ordentligt och täcka det från solljus.

Riskerna med att inte vara noggrann när det kommer till att vattna sin betong, och även skydda från direkt solljus, kan förstöra hela gjutningen.
– Betongen kan bli uttorkad och då spricker den. Det krymper alltid men krymper det för mycket krackelerar det och blir massor med sprickor. Betongen kan också släppa från underlaget, säger Conny och fortsätter:

– Då måste man ta bort allt och gjuta om.

Vanligaste misstaget många gör
Det ligger en hel vetenskap bakom just betong och sättet att hantera den. Trots det här behöver det inte vara svårt att få ett lyckat resultat om du gjuter själv. Med rätt redskap och goda grunder i hantering blir prestationen minst lika bra som om ett proffs skulle gjort jobbet.
– Det vanligaste misstaget som görs är att använda fel mängd vatten och även att man blandar betongen för kort tid. Följ alltid rekommendationerna som står på säcken, säger Conny.

Allt från flytspackel till sprängcement – hos Bolist finns allt och lite till.

Köp produkterna här (dra åt sidan för fler produkter)
product img

Betongblandare 132 liter

Vik ut fötterna och blandaren är klar att användas. 3790 kr

Köp
product img

Färg & betongblandare

Tvåhastighets-växellåda och startknapp med låsfunktion. 899 kr

Köp
product img

Murbrukshink

Hink 12 L i svart återvunnen plast med stålgrepe. 49,90 kr

Köp
product img

SNIGAMIT 4 kg

Används för både små och stora spräckningsarbeten. 479 kr

Köp
product img

Sprängcement Trollkraft

Ger säker spräckning och demo­lering av berg och betong. 319 kr

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies