Beskära buskar och träd i höst: Så gör du det bäst

För att säkerställa att din trädgård håller sig i toppskick i alla väder är det dags att frisera buskaget. Så här gör du det bäst – och verktygen du behöver.

Upp till 16 % rabatt på trädgårdsredskap hos Bolist just nu.
 
Att lägga ner tid och energi på sin trädgård är inte bara härligt att göra – det ger även fina resultat att kunna njuta av. Att beskära såväl träd som buskar är ett vedertaget sätt att hålla växterna friska och motståndskraftiga över de kalla årstiderna.
 
Innan du beger dig ut i trädgården – se till att din trädgårdsarsenal innehåller följande utrustning: Universalklippare, grensax, sekatör och grensåg. Med dessa verktyg till hands är du redo för en eftermiddag i beskärningens tecken.
 
Förr i tiden ansågs vårvintern vara den bästa perioden att beskära trädgårdens växter, men modern forskning visar att det istället är JAS-perioden (juli, augusti, september) som är allra fördelaktigast. Med andra ord: Än är det inte för sent att beskära dina träd och buskar.
 
Exempel på träd och buskar som mår bra av att ”JAS-beskäras” är björk, körsbär, lönn, magnolia och bok. Bland klätterväxterna bör du beskära klätterhortensia, pipranka och vinranka.
 
”Blödande” träd och buskar, alltså känsliga växter som förlorar mycket växtsaft ur snitten vid beskärning, bör absolut beskäras under JAS. Då har växterna inte alls samma flöde av växtsaft och ”skärsåren” från beskärningen hinner läka innan vintern. Därmed minskar även risken för att svampsjukdomar och röta får fäste i såren. Ett typexempel är lönnen, som blöder kraftigt. Beskärs den under vårvintern riskerar trädet att förlora så mycket energi inför sommaren att det faktiskt kan dö.
 
Vid beskärningen är det extra viktigt att tänka på att göra rena snitt direkt ovanför en knopp. Ett dåligt utfört snitt, med en ojämn yta eller om snittet gjorts för långt ifrån knoppen, kommer försvåra ”läkningen” av ”såren” där snittet gjorts.
 
Om en gren ska kortas, var noga med att inte skära den rakt av. Istället ska den kapas ovanför en kvist, som på vårkanten kan bilda en förlängning av grenen. Större grenar ska sågas av underifrån, nära trädet, så att inte grenen fläks upp. Efteråt ska sårytan putsas med kniv så att läkningen går snabbare. Är grenen kraftig ska den inte sågas ner alls, eftersom såret löper stor risk att inte kunna läka.
 
Känner du dig osäker ändå? Gå gärna en kurs i beskärning. En felaktig beskärning går inte att vrida tillbaka, men rätt utförda beskärningar får din trädgård att bli ännu finare.
 
Bolist har kampanjpriser på stora delar av sitt sortiment, se alla produkter här.

Köp produkterna här
product img

Universalklippare UPX82

Universalklippare med effektiv PowerReel™ utväxling. 849 kr.

Köp
product img

Grensåg till Fiskars UPX86, UPX82

Blad av kvalitetsstål med justerbar sågningsvinkel. 319 kr.

Köp
product img

Sekatör sidoskär one

Sekatör med robust och hållbar konstruktion. 79.90 kr.

Köp
product img

Universalklippare UPX86

Universalklippare med effektiv PowerReel™ utväxling. 1390 kr.

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies