5 knep: Så blir du av med ogräset i sommar

Efter regn kommer solsken – och ogräs. Växtligheten har fullkomligt exploderat de senaste veckorna, både på gott och ont. Här är knepen för att göra dina rabatter fria från objudna gäster.

Här hittar du allt du behöver för att hålla ogräset borta från dina rabatter.

Gräs, buskar, träd och blommor tar verkligen för sig nu och slåss om att få synas mest i trädgården. Förutom den önskade grönskan finns även ogräset som vill ta minst lika mycket plats. Kampen mot ogräset kan kännas tröstlös och vissa växter är verkligen svåra att bli av med. Men skam den som ger sig – här är några enkla knep som gör att du blir av med ogräset.

1. Täck över det du inte vill ha
Många ogrässorter är extremt livskraftiga och ibland får man ta i med hårdhandskarna för att få bort dem. Ett enkelt sätt är att helt enkelt täcka över dem och sedan odla något ovanför. Lägg en plastduk, uppklippta sopsäckar eller lager med tidningspapper och placera där ogräset finns. Lägg sedan ett nytt lager med jord över och odla något som inte har ett alltför djupt rotsystem, till exempel jordgubbar. Nu när ogräset är under plasten och inte får något solljus kommer det att dö med tiden.

2. Avlägsna ogräset
För många låter det säkert som en självklarhet men det mesta ogräset måste dras upp ur jorden för hand. Ofta placerar sig ogräset bland andra önskvärda växter, därför gäller det att gallra bort det man inte vill ha där. När det synliga sedan är borta är det betydligt lättare att lyckas med andra bekämpningsmetoder. Ett annat tips är att vattna marken innan ogräset tas bort och använda en kniv, skruvmejsel eller ett ogräsjärn för att få bort så mycket som möjligt av rötterna.

3. Bränn bort den envisa växtligheten
Termisk bekämpning kan vara väldigt effektivt, speciellt när det kommer till ogräs mellan trädgårdsplattor och på stengångar. När du bränner bort ogräset minskas förutsättningarna för det att återkomma. Den termiska bekämpningen är snäll mot miljön och väldigt smidigt på platser som annars kan vara svåra att komma åt. Smarta brännare, som är specialanpassade för just ogräsbekämpning, finns.

4. Sätt stopp för problemet
Även fast ogräs är envist och svårt att bli av med är det ingen omöjlighet. Sätt stopp för det rent fysiskt genom att placera kantjärn mellan rabatter och gräsmatta och avgränsa trädgårdslandet – det gör att det blir extremt svårt för ogräset att ta sig in.

5. Kemikalier kan göra jobbet
Det är viktigt att tänka på miljön och därför inte använda för mycket kemikalier i våra trädgårdar. Men det finns faktiskt alternativ som har ingen eller väldigt liten inverkan på miljön – och i slutändan grundvattnet.

Just nu har Bolist upp till 33 % rabatt på ogräsbekämpning, läs mer här.

Köp produkterna här (dra åt sidan för fler produkter)
product img

Algrengöring

Effektiv rengöring som håller ytorna fria från ny smuts. 159 kr

Köp
product img

Bekämpning MossNIX

Tar snabbt och effektivt död på mossa i gräsmattan. 159 kr

Köp
product img

Bekämpning MyrNIX

Effektivt mot myror och andra skadeinsekter inomhus. 99 kr

Köp
product img

Maskrossticka

Maskrossticka med ergonomiskt bivax-handtag. 29,90 kr

Köp
product img

Maskrossticka röd

Rensa enkelt bort maskrosor och annat ogräs. 29,90 kr

Köp
product img

Ogräsättika skymspray

Ett unikt och patenterat bekämpningsmedel. 149 kr

Köp
product img

Ogräsupptagare

Ta enkelt bort ogräs i gräsmattan eller grusgången. 429 kr

Köp
product img

Ogräsättika OgräsNIX

För effektiv bekämpning av ogräs. 99 kr

Köp

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Bonnier News Brand Studio
Om cookies