Vab-tider – så håller ni familjen friskare

Feber, kräksjuka och influensa. Månaderna februari och mars är vab-tider.
Här är några enkla knep som kan hjälpa hela familjen att hålla sig friskare.

Det finns lindring till små, sjuka kroppar – läs mer om hur du behandlar barns smärta och feber på Alvedon.se!

 

Det är många som just nu ”vabbar” – vårdar sjuka barn. 2016 slog Sveriges föräldrar nytt vab-rekord i februari då Försäkringskassan betalade ut drygt 100 000 fler dagar med tillfällig föräldrapenning än under samma månad 2015. Totalt fick landets föräldrar ersättning för 788 968 heldagar för vård av sjuka barn denna ”vabruari” – de flesta drabbade av förkylningar, vinterkräksjuka eller influensa.

 

Här är 8 råd som kan hjälpa er att komma undan så lindrigt som möjligt i år:

1. Stärk immunförsvaret. Sund kost, regelbunden motion och bra sömn är A och O för att rusta hela familjen mot smittorna. Ladda med näringsrik mat, rik på antioxidanter – som bär, nötter, ägg, lax, frukt och grönsaker.

Tips:

· Gör chips av grönkål, som är proppad av vitamin A, C, E och järn. Riv kålen i lagom bitar, massera in olivolja, salta och rosta i cirka 10 minuter till krispig konsistens i ugnen på 150 grader. Superfood som barnen gillar!

· Släck alla skärmar (som mobil, iPad) i god tid före läggdags – då blir det lättare att komma i säng och somna tidigare.

 

2. Gå ut. Ju mer som du och resten av familjen kan vistas utomhus desto större chans att ni håller er friska. Kan du promenera till jobbet? Gör det till en vana att gå en sväng på lunchen så att du får dagsljus. Ta ut barnen på aktiviteter. När influensan och kräksjukan härjar som värst – försök att undvika trånga bussar, offentliga toaletter, gym och andra lokaler där många samlas.

 

3. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Lär barnen tvätta sig noggrant, glöm inte området mellan fingrarna. Det är extra viktigt att tvätta sig efter utomhusvistelse, toabesök, före och efter måltid. Komplettera gärna med handsprit.

 

4. Lär barnen att nysa och hosta i armvecket – och att undvika att peta i näsan och ögonen där virus lättast fastnar.

 

5. Byt textilier. Byt kläder på barnen när de kommer hem från förskola eller skola. Byt lakan i barnens säng en gång i veckan. Byt ut handdukarna hemma regelbundet, och se till att varje familjemedlem har en egen – dela inga hygienartiklar.

 

6. Fyll på medicinskåpet. Se till att ha de viktigaste receptfria medicinerna hemma, som febernedsättande och smärtstillande, så slipper du stressa till ett apotek. Barnen kan bli sjuka mitt i natten, och du kanske har barn som är för små för att lämnas ensamma.

 

7. Blir barnen sjuka – dela på vab-dagarna. Tänk på att en närstående – som en far- eller morförälder – kan vabba. Är ni två, försök turas om – bra för balansen i familjen och relationen.

 

8. Stressa inte tillbaka till jobb, skola och förskola. Då kan ni hamna i en ond cirkel av ännu fler sjukdagar, och risken är stor att ni smittar andra. Efter kräksjuka ska man stanna hemma i minst 48 timmar efter att symptomen avtagit. Låt det också gå ett feberfritt dygn innan barnen börjar om.

 

Det finns lindring till små, sjuka kroppar – läs mer om hur du behandlar barns smärta och feber på Alvedon.se!

 

FAKTA ALVEDON

Alvedon (paracetamol) är ett receptfritt, smärtlindrande och febernedsättande läkemedel. Läs bipacksedeln noga innan användning. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0016/18, 2018

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen.

©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies