Bästa beröringen för ditt barn: Så funkar ”klappkuren”

Är barnen snoriga och hängiga?
Här är den perfekta beröringen som kan få dem att må bättre.

På Alvedon.se kan du läsa mer om hur du behandlar barn med feber.

 

När barnen ligger hemma förkylda, febriga eller kräksjuka är det förstås viktigt att de får vila, och får tillräckligt med vätska. Men du kan också få dem att må bättre genom att smeka dem på ett speciellt sätt, visar svensk forskning.

 

Mänsklig beröring har en mängd positiva effekter. En av dessa är att beröringen kan få oss att må bättre när vi känner oss sjuka. Det beror på att vårt system av så kallade C-taktila nervfibrer är exakt anpassade för att reagera på en annan människas försiktiga strykning. Vi är känsliga för kraft, hastighet och temperatur – och forskning har visat att det finns ett specifikt sätt att beröra andra människor för att uppnå den optimala känslan av välbehag och välmående.

 

Så här funkar ”klappkuren”:

  • Hud mot hud

Hud mot hud-metoden är sedan länge känd för att skapa trygghet och närhet, men kan också få den som berörs att må bättre.

  • Hastighet

Forskning visar att långsam beröring – med en hastighet på cirka fem centimeter per sekund – aktiverar nerverna och ger en starkare känsla av välbehag än en snabbare beröring.

  • Lätt tryck

Det är viktigt att vara lätt på handen. En försiktig strykning ger större effekt än kraftfull beröring.

  • Temperatur

Den perfekta temperaturen är cirka 32°C. Och som av en händelse råkar det vara just den hudtemperatur som våra händer har naturligt.

 

FAKTA ALVEDON

Alvedon® (paracetamol). Receptfritt läkemedel. Verksam mot värk och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs alltid bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0011/17a, Mars 2017.

 

På Alvedon.se kan du läsa mer om hur du behandlar barn med feber.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies